ZAGREB WINTER CUP DOKAZAO DA JE VIDEOTEHNOLOGIJA BUDUĆNOST HRVATSKOG FUTSALA

U sklopu finalnog dana Zagreb Winter Cupa, najjačeg ženskog futsal turnira u regiji i najmasovnijeg u mlađim kategorijama, imali smo priliku po prvi puta na hrvatskim parketima vidjeti kako izgleda kada najbolji hrvatski futsal suci sude uz pomoć videotehnologije.

event 14.01.2022.
FOTO: Marin Sušić

Bio je to pilot projekt organizatora ovog natjecanja koji se pokazao kao pun pogodak.

”Mi volimo pratiti trendove, uvoditi inovacije i svake godine iznenaditi naše natjecatelje. Tako smo ovoga puta na finalnom danu odlučili uvesti videotehnologiju. Napravili smo to po uzoru na Svjetsko prventvo u Litvi koje se igralo prošle godine gdje je po prvi puta u futsalu bila predstavljena ova novina. I više smo nego zadovoljni kako su na Zagreb Winter Cupu protekle videoprovjere. Takav sustav je dosta različit od VAR-a koji se koristi u nogometu. U VAR-u se odluke mogu mijenjati samo na asistenciju VAR sobe, dok u futsalu uz suce na terenu i treneri mogu pozvati tzv. challenge, rekao je Vedran Prga, predsjednik Organizacijskog odbora Zagreb Winter Cupa.

FOTO: Marin Sušić

Zadovoljni uvedenim inovacijama bili su i sami sudionici Zagreb Winter Cupa.

”Svakako podržavam uvođenje video provjera u futsal. Na primjer, u finalu ženskog turnira, zgoditak protivničke ekipe nije bio priznat upavo zbog videotehnologije. Bilo je to i pošteno jer je protivnička igračica odgurnula stativu tako da je stvarno super stvar što se videotehnologija uvela na ovaj turnir”, izjavila je Marija Žagar iz pobjedničke ekipe ŽMNK Dinamo Zagreb koja je ujedno bila i najbolji strijelac ženskog futsal turnira.

”To je neka potpuno nova razina igranja. Svaka čast organizatorima. Nisam očekivao da ćemo među prvima u Hrvatskoj imati prilike isprobati videotehnologiju u futsalu. Nadam se da će se ova vrsta video provjere nastaviti i u budućnosti ”, kazao je Tomislav Đurić iz sisačke momčadi Sunprotect, koja je osvojila ovogodišnjI Zagreb Winter Cup u najstarijoj kategoriji za igrače do 21 godine, a upravo je Đurić prograšen i najboljim igračem turnira.

FOTO: Marin Sušić

Videotehnologija u futsalu može se koristiti samo u određenim situacijama, i to kada je upitno je li postignut pogodak, kada se odlučuje o eventualnom prekršaju u kaznenom prostoru, o izravnim crvenim kartonima te kod eventualne zamjene identiteta igrača.

”Ako će HNS smatrati da je ta inovacija nešto dobro što će u budućnosti donijeti promjene u hrvatskom futsalu i ako će odlučiti to uvesti u idućih godinu ili dvije, mislim da smo onda napravili vrhunski posao. Nadamo se da ćemo na sljedećem izdanju Zagreb Winter Cupa već i od ranije faze natjecanja krenuti s uporabom videotehnologije”, zaključio je Vedran Prga.