VIDEO TEHNOLOGIJA PO PRVI PUTA U HRVATSKOM FUTSALU

Nakon što je futsal verzija VAR-a imala premijeru na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Litvi, došlo je vrijeme da i hrvatski suci dobiju priliku suditi uz pomoć video tehnologije.

event 08.01.2022.
FOTO: Vedran Tolić

U sklopu finalnog dana Zagreb Winter Cupa, najjačeg ženskog futsal turnira u regiji i najmasovnijeg u mlađim kategorijama imat ćemo priliku vidjeti ovaj pilot projekt. Organizatori iz godine u godinu uvode zanimljive inovacije, a ove godine su nakon pomnog promišljanja i dugih analiza odlučili uvesti video tehnologiju, po uzoru na FIFA-in Video support, za finalne utakmice ovog prestižnog turnira.

”Video tehnologija u futsalu razlikuje se od VAR-a kakvog znamo iz velikog nogometa. Ovdje nema dodatnih video sudaca u reportažnim kolima, a i momčadi imaju mogućnost pozivanja tzv. challengea, u svakom poluvremenu po jedan. Smatramo kako hrvatski futsal mora ići prema naprijed, a naš turnir trudi se svake godine dati mu dodatan vjetar u leđa, pa neka ovo bude i prvi korak prema uvođenju video tehnologije u sva službena natjecanja u Hrvatskoj”, rekao je Vedran Prga, predsjednik organizacijskog odbora Zagreb Winter Cupa.

FOTO: Bruno Fantulin

Kako sve finalne utakmice idu u TV prijenos na Sportsku televiziju, tako će i gledati imati prilike upoznati se s ovim zanimljivim sustavom.

Treba naglasiti kako se video tehnologija može koristiti samo u određenim situacijama, a to su:

  • Pogodak / nema pogotka
  • Incidenti unutar šest metara (kazneni prostor)
  • Izravni crveni karton
  • Zamjena identiteta kod dodjele žutih i crvenih kartona

Video tehnologiju mogu suci zatražiti i na vlastiti zahtjev, poput situacija kada je upitno da li je lopta prešla gol liniju ili da li je lopta ušla u gol prije zvuka sirene ako je gol postignut u zadnjim trenucima susreta.

Završnica MC Plus Zagreb Winter Cupa na rasporedu je u nedjelju 9. siječnja u zagrebačkoj SD Peščenica, a prema sljedećem rasporedu:
11:15 – utakmica za treće mjesto, U-17 muški
12:00 – finale, U-17 muški
14:00 – utakmica za treće mjesto, U-19 muški
15:00 – utakmica za treće mjesto, U-21 muški
16:15 – Finale, U-19 muški
17:45 – Finale, U-21 muški
19:15 – utakmica za treće mjesto , HEP ženski futsal turnir
20:05 – Finale, HEP ženski futsal turnir

Gledateljima je omogućen ulaz u dvoranu uz posjedovanje EU digitalne Covid potvrde, a za sve koji istu nemaju osigurano je testiranje na lokaciji po cijeni od 60 HRK. Cijena dnevne ulaznice iznosi 20 HRK.